De balanceer act tussen stabiliteit (stability) en wendbaarheid (Agility)
Waarom hebben gevestigde bedrijven moeite om wendbaarder te worden? Een van de redenen die ik vaak meemaak in de praktijk als Agile coach is de gedachte bij leidinggevenden dat ze moeten kiezen tussen snelheid en flexibiliteit enerzijds en stabiliteit en schaal die inherent is aan vaste organisatiestructuren en -processen anderzijds. Maar is dat ook zo?
Start-ups staan bijvoorbeeld bekend dat ze supersnel gaan, maar zodra ze voorbij een bepaald punt groeien, worstelen ze om dat momentum vast te houden. Daartegenover worden nog al eens de grote corporates gesteld. Grote gevestigde bedrijven die bekend staan als bureaucratisch en log met veel regels, processen en managementlagen. Dit zou dit soort bedrijven belemmeren om snel te bewegen.
In mijn ervaring zijn écht wendbare organisaties, zowel stabiel (veerkrachtig, betrouwbaar en efficiënt) als dynamisch (snel, wendbaar en adaptief). Zo heb ik zeer bureaucratische of anarchistische startups meegemaakt die ten onder gingen aan het ontbreken van een stabiele basis. Ook heb ik corporates meegemaakt die verassend flexibel en stabiel tegelijk zijn.
De grootte van een organisatie alléén lijkt dus niet het geheim, maar wat dan wel?
Om zowel stabiliteit en wendbaarheid te hebben binnen een organisatie zijn een aantal zaken belangrijk: Goede ontwerpstructuren, een goede Governance en Efficiënte Processen. In de komende blog’s zal ik deze nader toelichten
Je zou kunnen zeggen dat dit de ruggengraat is van de organisatie. Hiermee blijven we rechtop en zakt de organisatie niet in elkaar. Ik vergelijk het wel eens met een telefoon.
Op de telefoon heb je namelijk te maken met enerzijds een heel stabiel Operating system (OS). Dit moet stabiel zijn, veilig, en mag niet steeds falen. Dit is het robuuste deel van de software die samen met een stabiele hardware voor de stabiele betrouwbare basis van de mobiele telefoon zorgt.
Daar boven op kunnen apps de telefoon verrijken met allerhande functionaliteit, zoals de Buienrader app, Google maps, een online spel of de app die aangeeft of je post al onderweg is. Als die het een keer niet doet doet dat afbreuk aan deze functionaliteit. Doet de app het vaker niet dan prijst het zichzelf simpelweg uit de markt, maar het belast niet de rest van het OS en de overige apps. Vaak is er dan nog wel een alternatief te vinden of is het simpelweg wachten tot het weer werkt.
Dus een stabiele basis met daarbij losse flexibele elementen. Deze laatste elementen kunnen vaak snel worden aangepast aan nieuwe uitdagingen en kansen. Maar daar is dus wel die stabiele basis voor nodig. Het één kan dus niet zonder het ander. En mijn punt voor de komende serie blogs is:
- Er moet een goede balans zijn tussen stabiliteit en wendbaarheid
- Stabiliteit en beheer moeten gelijkwaardig zijn aan verandering en flexibiliteit
- Stabiliteit en continue verbeteren (bijvoorbeeld kwalitatief automatiseren) in je beheer versneld je verandercapaciteit en maakt je wendbaar en flexibel.
De komende weken een aantal blog’s over hoe bedrijven – die beiden goed voor elkaar hebben – dit doen.
Ook zoom ik daarbij in op eigen praktijk voorbeelden en hoe je organisaties kunt herontwerpen voor zowel stabiliteit als snelheid.
In mijn vakgebied kom je met veel verschillende organisaties in aanraking en streven bedrijven vooral naar meer wendbaarheid. Daar is op zich niets mis mee, maar wat nogal eens onderbelicht blijft is dat een stabiele basis en een stabiele beheeromgeving juist de versnelling enorm kan ondersteunen.
De komende weken zal ik verder uitleggen hoe.
Recente reacties